Natuurlijke Beweging Innerlijke Kracht

IMG_2669.jpg

Het nieuwe jaar is begonnen. Mijn eerste groep is inmiddels gevorderd tot halverwege deel I - 'White Crane Spreads its Wings'. Mooi om de individuele ontwikkelingen van mijn leerlingen te zien en mee te maken. Het geeft enige trots maar nederigheid is meer op zijn plaats, ergo het voelt vereerd!

Voor dinsdagavond 12 en woensdagochtend 13 januari 2016 staan nieuwe proeflessen gepland. Ik hoop daarmee een aantal nieuwe groepen te kunnen vormen zodat de originele Yang-stijl Tai Chi eindelijk zijn thuis vindt in het mooie en historische Maastricht.

Ik wens iedereen van harte dat z'n dromen zullen materialiseren in 2016 en dat we het in goede gezondheid mogen beleven!

Voorbereiding Eerste Examen Sardinië

Voorbereiding voor examen met uitzicht vanaf het terras op Monte Petrosu

Op dit moment ben ik in Sardinië waar ik zojuist mijn eerste lerarenexamen heb behaald. Dat betekent dat ik gecertificeerd ben de originele Yang stijl Tai Chi Chuan te mogen onderwijzen. Een voor mij zeer heugzame gebeurtenis waar 17 jaar geleden het eerste zaadje voor was geplant. Nooit had ik durven bevroeden hier nu te staan. De Tai Chi oefening aan de vooravond (eigenlijk ochtend) op het terras van ons appartementje met dit uitzicht voelde als verheven, letterlijk en figuurlijk. De mist op de achtergrond zorgde voor een mystiek randje. Een bijzonder moment dat ik toch graag even wil delen.

Mijn allereerste Tai Chi leraar noemde al vrij vroeg in het begin dat er ergens in Amsterdam een school was die de originele Tai Chi Chuan vorm onderichtte die gerelateerd was aan de martial art die Tai Chi in weze toch ook is. Daarvoor moest je wel eerst de nodige training gehad hebben en duurde het minstens een paar jaar voordat je eraan toe zou komen. Nu dan, ondanks een lange inactieve tussenperiode, is het zover en mag ik me leraar noemen van deze authentieke vorm en kan ik kan ik me gaan voorbereiden op het examen van de Yin Yang Vorm volgend jaar, de eerst volgende van de 6 interne verdiepingen.

Spannend, leerzaam en heilzaam ...

Deze originele Yang-stijl is de lange vorm met 108 elementen en wordt in Europa onderricht door Master Chu King Hung, één van de drie meester-leerlingen van Yang Zhen Ming (Shao Zhong of Shou Chung). Master Chu heeft zelf 26 jaar lang les gehad van Yang Shou Chung, de oudste zoon van Yang Zhao Qing (Cheng Fu). Yang Cheng Fu (kleinzoon van de grondlegger Yang Lu-Chan) is diegene die Tai Chi bij het publiek grote bekendheid heeft gegeven. Dit is de vorm die vandaag ook het meeste onderricht wordt. De stijl zoals die door Master Chu wordt doorgegeven is zeer uitgebreid en doet nog altijd eer aan de oude vechtkunst dat mede de basis is van Tai Chi Chuan.

Nu ook in Maastricht een school voor de originele Yang-stijl Tai Chi Chuan onder auspiciën van de ITCCA Nederland

De originele Yang stijl richt zich op 3 elementen, de persoonlijke gezondheid, meditatie en de vechtkunst zelf. Het belangrijkste doel voor elke Taichi-beoefenaar is lang en zo volledig mogelijk leven. Je moet hiervoor gezond van lichaam en geest zijn en jezelf goed kunnen verdedigen (van binnen en naarbuiten). Vandaar dat de taoïstische gezondheidsoefeningen en meditatie evenals Qigong mede een belangrijke plaats innemen. De vorm zelf wordt in drie fasen onderricht en neemt in zijn geheel grofweg twee jaar in beslag om te meesteren. Na het beheersen van de vorm volgen nog een zestal verdiepingen en een aantal nevenvormen zoals pushing hands, fighting-form, zwaardvorm, etc.

Het resultaat met regelmatig beoefenen is dat je lichaam sterk en soepel wordt en blijft, ook al word je ouder. De vorm is langzaam, toch wordt elke vezel, elk gewricht en elke pees en spier van je lichaam in een vloeiende beweging getraind. Terwijl je je lichaam traint kom jezelf helemaal tot rust en wordt je bewustzijn sterk vergroot. Door het dagelijks oefenen van de vorm bouw je een extra energievoorraad op die je lichaam helpt de belangrijkste functies uit te oefenen. Jong of oud, er is geen grens aan de leeftijd waarop je ermee kunt beginnen.

Tai Chi Chuan en Qigong kan iedereen leren.

De locatie is veranderd: Frankenstraat 120, Maastricht, aan de "Groene Loper" in een oude winkelstraat die stilaan omgetoverd wordt tot een welzijnscentrum. Goed bereikbaar met de auto, fiets of openbaar vervoer en zelfs gratis parkeren zo goed als voor de deur en anders wel in een van de straten er omheen. Buiten de reguliere wekelijkse les is er op zondagochtend een uitgebreide oefenles. Deze staat open voor alle leden van de ITCCA. Wil je deelnemen of een keer komen kijken, meldt je dan aan www.itcca.nl/maastricht. Er is ook een officiële website van de ITCCA Maastricht. Deze website houd ik in de vorm van een blog verder bij. Voor de cursisten is dit tevens een platform voor uitwisseling van informatie.

 

School voor Tai Chi Chuan

Chrit Dingena

ITCCA Maastricht